Göm menyn

Möbelkonservering, 180 hp


Utbildningen i möbelkonservering vid Malmstens på Lidingö är den enda utbildningen i Sverige inom sitt område. Här får du de kunskaper du behöver för att professionellt arbeta med bevarandet av vårt kulturarv, på museum eller i privat verksamhet.

Som möbelkonservator behöver du kunskaper om möbelhistoria, kemi, material och konstruktioner. Utbildningen ger dig verktyg för att kunna utföra både förebyggande konservering och aktiv konservering/restaurering av möbler från 1700-talet och framåt. Det kan vara fanerade, målade möbler eller 1900-talsdesign. Möblerna du arbetar med kan tillhöra ett museum, en privatperson eller kanske en antikhandlare. Utifrån olika förutsättningar avseende användning övar du dig i att resonera och reflektera ur ett konserveringsetiskt perspektiv.

Möbelkonservering på Malmstens handlar om kreativt arbete för att bevara och förvalta möbler för olika miljöer. I samverkan med snickeri-, design- och tapetseringsprogrammen läser du även en kombination av praktiska, teoretiska och konstnärliga kurser som ger dig en gedigen och allsidig grund. På Malmstens är närheten till hantverket en självklar del av utbildningen.

Under det första året fokuserar vi på traditionella material och metoder, skadeproblematik och analys av möbelföremål samt dokumentation.

Under det andra året läser du kemi för konservatorer samt fördjupar dina kunskaper i konserveringsetiska frågor och föremålsvård. Läsåret avslutas med en kurs där du arbetar med föremål inom ett område som du vill fördjupa dig i. I kursen ingår omfattande dokumentationsmoment.

Under det tredje och sista året väljer du hur du vill arbeta vidare utifrån din egen målsättning. I höstterminens praktikkurs får du insyn i branschen och möjlighet att använda och fördjupa dina kunskaper. Genom utbildningens omfattande kontaktnät finns möjlighet att förlägga praktiken till en privat ateljé eller ett museum i Sverige eller utomlands. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du väljer en uppgift som du praktiskt och vetenskapligt problematiserar, bearbetar, löser, dokumenterar och presenterar.

Utbildningen har välutrustade verkstäder där du som student har din egen arbetsplats. Du arbetar i små grupper och din individuella utveckling och inriktning sker i direkt dialog med lärare och handledare.


 

 

Lauri Vaher
Inriktningsansvarig Möbelkonservering

lauri.vaher@liu.se

013-282392


Sidansvarig: sebastian.gonzalez@liu.se
Senast uppdaterad: Tue Sep 13 13:54:40 CEST 2016