Göm menyn

Malmsten c/o Strindberg

StrindbergStudenter vid Carl Malmsten Furniture Studies visar exempel på kulturarv som inspirationskälla för nyskapande.

August Strindberg och Carl Malmsten – hade de något gemensamt? Vi vet inte vad Malmsten tyckte om Strindberg. Och vad Strindberg hade tyckt om Malmsten, som vid författarens död 1912, nätt och jämt påbörjat sin bana som möbelsnickare, får vi förstås aldrig veta. Men båda hade sökandet gemensamt. De var starka kreatörer som inte drog sig för att gå i strid för sina ideal. Det ifrågasättande, protesten, det konstnärligt nyskapande hos Strindberg, och författarens historiska medvetande, är något som lockar och provocerar och som förstås känns angeläget att uppmärksamma vid en skola som arbetar nyskapande med traditionen som grund.

Strindberg väcker känslor – positiva eller negativa – liksom Malmsten.

Strindberg var individualist. Och nyskapande. Det var också Malmsten. På sitt sätt i både tanke och handling. Liksom flertalet av de arkitekter och konstnärer som kring förra sekelskiftet var med om att lägga grunden för modernismen. Detsamma kan också sägas om de studenter som utbildar sig vid något av de fyra utbildningsprogram som numera ingår i Linköpings universitet: Möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.

Som jugendmiljö är Strindbergs bostad, fryst i det skick som den hade vid författarens död 1912, enastående. Hemmet är väl dokumenterat, väl bevarat och på många sätt autentiskt. Vi vet när han köpte vad och även en del om hur han resonerat och varför han möblerade, ja rent av scenograferade sitt hem, som han gjorde. Det är en suggestiv miljö att arbeta med och att ställa ut i.

Studenterna som nu visar sina skisser och prototyper, har arbetat med 1800-talets och jugendtidens tankar, ideal, former och färger. I fokus har tre jugendmiljöer stått; alla välbevarade men också mycket olika varandra: förutom Strindbergs hem även Carl Larsson-gården och det allmogeromantiska huset Norhaga utanför Falun, ritat av en av tidens mest nyskapande arkitekter, Lars Israel Wahlman.

LiU Malmsten tackar Strindbergsmuseet för ett kreativt och idérikt samarbete och för möjligheten att visa upp sig på en plats i centrum, fem våningar ovanför Drottninggatans vimmel.

Utställningen öppnar 8 november och pågår fram till och med 5 februari 2012.

Thu Nov 03 13:06:00 CET 2011

KalendER

7-11 FEBRUARI
Stockholm Furniture Fair

9 FEBRUARI

18 APRIL
Sista ansökningsdag till ht17

18-21 MAJ
Vårutställning

nyhetsbrev

Intresserad av vad som händer på Malmstens?

student

Sidansvarig: sebastian.gonzalez@liu.se