Göm menyn

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling

Slumpad interiörbild av IEIs verksamhet. Bild nr 1.


Nyheter

energimynidigheten beviljar 2,9 mkr till informatik

Inom projektet ”Smarta elnät och tjänsteutveckling för hemmet – vem är i behov av en smartare vardag?” kommer man att studera hur utveckling och användning av e-tjänster relaterade till smarta elnät i bostaden kan påverka människors beteende vad gäller elkonsumtion och i förlängingen skapandet av ett mer hållbart vardagsliv. Forskarna kommer att studera hur e-tjänster kan bidra till energieffektivisering och samtidigt ställa kritiska frågor kring vad informationsteknik kan ge för effekter i detta sammanhang. Projektet löper från 2014 till 2017. Karin Axelsson är projektledare och bland andra Malin Granath kommer att medverka i projektet.

Vallastaden behöver eldsjälar

Riktad utbildning, intensiv kommunikation, drivande eldsjälar och eget ägande är grundbultar för utvecklingen av hållbara lokala energisystem, visar forskare från bland annat avdelningen industriell miljöteknik i en rapport.

Vallastaden behöver eldsjälar »

Storslam för möbelutbildningar

Det blev näst intill storslam för LiU Malmsten när möbelutbildningarna utvärderades av UKÄ. Tre av fyra utbildningar fick allra högsta betyg! Universitetskanslerämbetetets bedömare lovordar verksamheten vid Carl Malmsten Furniture Studies.

Storslam för möbelutbildningar (LiU-nytt) »

Ny bok om tjänsteinnovation

Hur kan ett fåtal företag som till exempel Spotify, Ikea och Google bli så högt värderade på kort tid? Varför är stora industriföretag som Ericsson, Tetra Pak eller SKF så intresserade av tjänster? Vad är det som får EU att satsa 80 miljarder euro på tjänsteinnovation? Svaret är en tro och förhoppning om en framtid där tjänsteinnovation kommer att generera välstånd för framtida generationer. Om detta har bl a Lars Witell skrivit i en nyutkommen bok om tjänsteinnovation.

Nyutkommen bok om tjänsteinnovation »

Tunnfilmspeeling är inte alltid lätt

Stefan Lindström, Lars Johansson och Nils Karlsson, avdelningen Mekanik, har publicerat en artikel i vilken de analyserar tunna filmers vidhäftning mot ytor som är mönstrade på nanometerskalan, en typ av vidhäftning som återfinns i naturen hos exempelvis geckoödlan. Artikelförfattarnas teori beaktar särskilt termiska fluktuationer som är relevanta för mycket små längdskalor, och som kan minska vidhäftningsförmågan.

Thin-film Peeling is Not Always Smooth (Physical Review Focus) »
Även geckoödlor tappar taget (LiU-nytt) »

 

Följ IEI på TwitterSidansvarig: robert.ericsson@liu.se
Senast uppdaterad: 2014-07-02